Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

educatie - voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is een permanente plek voor reflectie en dialoog over vrijheid, veiligheid en vriendschap. Voor schoolklassen en groepen is een uniek educatief programma ontwikkeld dat een gezicht geeft aan de persoonlijke verhalen die verbonden zijn aan Het Apeldoornsche Bosch, de oorlogsgebeurtenissen, de ontruiming in 1943 en de betekenis in heden en verleden.

Het onderwijsprogramma voor het voortgezet onderwijs richt zich primair op de midden- en bovenbouw. Het verbinden van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch aan de actualiteit door middel van dialoog staat daarbij centraal. Dit gebeurt aan de hand van vier hoofdthema’s: vrijheid, vriendschap, vluchten en veiligheid.

Opzet programma
Tijdens een bezoek aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch wordt aan de hand van persoonlijke verhalen meer verteld over de gebeurtenissen in Het Apeldoornsche Bosch. Leerlingen worden actief uitgenodigd objectief onderzoek te doen. Persoonlijke verhalen brengen het dagelijks leven in Het Apeldoornsche Bosch dichterbij. Als ‘journalisten’ gaan de leerlingen in kleine groepjes door de verschillende ruimtes en bekijken ze het terrein door de ogen van verschillende mensen die op het terrein woonden en werkten. Vervolgens gaan zij met elkaar in gesprek over dilemma’s en het maken van keuzes. Afsluitend maken de leerlingen gezamenlijk een V-journal.

Dit programma wordt begeleid door CODA docenten die een I ASK training hebben gevolgd. I ASK is een methode die ontwikkeld is door het Joods Cultureel Kwartier. Vragen stellen en openstaan voor andere denkbeelden staat bij deze methode centraal. Meer over de I ASK methode is hier te vinden.

Voor de docent
Download de voorbereidende informatie hier.

direct naar

Verhalen

lees verder

Educatie

lees verder

Getuigenissen

lees verder

Steun ons!

lees verder

Agenda

Datum
28.4.2024
Betreft
Open Joodse Huizen
Ontvangstlocatie
Laan van Groot-Schuylenburg 91
Tijdstip
13:00
Locatie(s) steenleggingen

Aanvang: 13:00 uur in Het Vierhuis op het terrein van Groot Schuylenburg aan de Laan van Groot Schuylenburg 91 te Apeldoorn

Inloop: vanaf 12:30 uur

lees verder
Datum
13.5.2024
Betreft
Gedenksteenlegging
Ontvangstlocatie
Arnhemseweg 190
Tijdstip
19:00
Locatie(s) steenleggingen

Arnhemseweg 190 en Arnhemseweg 169

lees verder
bekijk volledige agenda

Draai je telefoon
voor de beste beleving