Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

educatie

Educatie

Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil de namen en persoonlijke verhalen blijven herinneren van hen die weggevoerd zijn uit Apeldoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog en ze overdragen aan volgende generaties. Elk jaar herdenken leerlingen en studenten de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn. De groepen 7 en 8 van het basisonderwijs willen we daar zoveel mogelijk bij betrekken.

In de praktijk

In afgelopen jaren hebben verschillende klassen een ceremonie bijgewoond. Dit werd telkens voorafgegaan door een gastles die bijvoorkeur gegeven werd door een overlevende van de Holocaust. Naast kinderen uit groep 7 en 8 zijn ook scholieren van het middelbaar onderwijs betrokken geweest. De klassen die aanwezig geweest zijn bij het plaatsen van een gedenksteen komen van scholen als de Anne Frankschool, Hertog van Gelre, De Bundel en De Heemgaard. In het geval dat er verwanten betrokken waren bij de ceremonie, vonden zij het belangrijk en bijzonder om de betrokkenheid van de scholieren te ervaren en hen ook een korte overdenking mee te geven.

De Tweede Wereldoorlog verbinden aan de actualiteit

De Tweede Wereldoorlog is altijd belangrijk geweest in het geschiedenis-onderwijs. Uit onderzoek (Bureau Veldkamp, Koenen & Jorritsma, 2014, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei) komt naar voren dat veel leraren het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog proberen te verbinden aan het heden en de actualiteiten. De verbinding van het verleden aan het heden staat centraal in Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, met name op het gebied van educatie en educatieve activiteiten.

Meer weten over het educatie-aanbod van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch? Klik dan hier.

Lesstof met persoonlijke verhalen

Ook blijkt dat naast de verplichte lesstof vrijwel alle leraren extra aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Dat doen ze met boeken, films en documentaires en door een bezoek te brengen aan herinneringscentra, monumenten of musea. Daarnaast weet uit de praktijk dat persoonlijke (oorlogs)verhalen vrijwel altijd impact hebben.

Wilt u met leerlingen of studenten een steenlegging bijwonen, een gastles inplannen of heeft u lesmateriaal nodig? Neemt u dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@gedenkstenen-apeldoorn.nl

direct naar

Verhalen

lees verder

Educatie

lees verder

Getuigenissen

lees verder

Steun ons!

lees verder

Agenda

Datum
24.11.2021
Betreft
Gedenksteenlegging
Ontvangstlocatie
Geannuleerd
Tijdstip
Geannuleerd
Locatie(s) steenleggingen

Geannuleerd: Tutein Noltheniuslaan 9

lees verder
bekijk volledige agenda

Draai je telefoon
voor de beste beleving