Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Philipp Deutsch

Philipp Deutsch (Polen, Breslau, het huidige Wroclaw, 1880) emigreert op onbekende datum naar Duitsland. Tijdens de Grote Oorlog neemt Philipp dienst in het Duitse leger. Voor zijn verdiensten als frontsoldaat wordt hem het ‘Ehrenkreuz des Weltkrieges’, ook wel ‘Ehrenkreuz für Frontkämpfer’, toegekend.

Philipp is handelsagent. Het echtpaar heeft als laatste woonadres Wissmannstrasse 22 in Berlijn-Grunewald. Vanaf 17 november 1937 wonen Philipp en zijn vrouw in Rotterdam. Al dan niet na een periode van quarantaine betrekken ze een huis in de Rotterdamse wijk Schiebroek, adres: Iepenlaan 25. Op de vluchtelingenregistratiekaart van Marianne wordt zij huisvrouw genoemd. Philipp wordt als koopman aangeduid.

Het echtpaar helpt in 1939 Hans Ludwig Rosenstern, die dan 16 is, naar zijn familie in New York te vluchten. Door zijn achternaam lijkt het zeer aannemelijk dat hij familie van Marianne is. Deze Hans Ludwig noemt het echtpaar Deutsch in een latere brief ook ‘oom en tante’. In 2018 is er in de Verenigde Staten nog een echtpaar in leven dat dit verhaal bevestigt maar helaas geen nadere informatie heeft.

U leest hier het hele verhaal

Afbeelding: Stadsarchief Rotterdamterug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving