Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Kinderen Spiegel

Heinz Leo Spiegel en zijn zusje Frieda Spiegel worden in Duitsland geboren. Enkele maanden na de Kristallnacht worden de twee kinderen door hun ouders naar Nederland gestuurd. Heinz Leo is dan 7 jaar oud en Frieda is net 6 jaar oud.

Heinz Leo en Frieda komen in februari 1939 aan in Nijmegen en worden een week later ondergebracht in het voormalige quarantainegebouw ‘Heijplaat’, dat voor een groot aantal Joodse vluchtelingen de eerste verblijfplaats is. Hierna volgt ‘Huis ten Vijver’ in Scheveningen. Een jaar na aankomst in Nederland worden ze op 18 februari 1940 als pleegkinderen ondergebracht bij het echtpaar Andreas Kamp (1908-1943) en Elisabeth Kamp-de Vries (1908-1942). Het echtpaar, dat zelf geen kinderen heeft, woont aan de Waltersingel 62 in Apeldoorn.

Over het lot van de ouders is weinig bekend. Op een ongedateerde lijst worden Moses Josef en Sara Feiga genoemd als ‘inwoners’ van het getto van Krakau. Het is bekend dat dit getto in maart 1940 in gebruik werd genomen. Ongeveer 15.000 Joden werden hier ondergebracht in een wijk die de huisvestingscapaciteit had van slechts een vijfde van dit aantal. In mei 1942 beginnen de massale deportaties en half maart 1943 wordt het getto geliquideerd.

De kinderen volgen onderwijs op basisschool Berg & Bosch aan de Soerenseweg. Als de kinderen vanwege een anti-Joodse maatregel na de zomervakantie van 1941 niet meer naar hun eigen school mogen, worden Heinz Leo en Frieda respectievelijk in de vierde en derde klas van de hiervoor apart geopende Joodse school geplaatst.

U leest hier het hele verhaal





terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving