Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Echtpaar Isacson-Masur

Isaac en Flora Isacson-Masur verhuizen in de herfst van 1940 van Velzen naar Apeldoorn, samen met (schoon)zus Bella Carmusin-Masur, hun zoon Herbert Isacson en schoondochter Hildegart Isacson-Philipps.

De bezetter had hen namelijk verplicht het kustgebied te verlaten onder de noemer van een Joden-vrije zone in het kustverdedigingsgebied, gericht op de statenloze Duitse vluchtelingen.

In het adresboek van Apeldoorn staan Isaac en zijn zoon Herbert vermeld als handelaren in visconserven. Het is niet duidelijk of zij tijdens hun verblijf in Apeldoorn ook daadwerkelijk handel hebben kunnen drijven.

Na ongeveer tien à dertien maanden op de Deventerstraat 43 te hebben gewoond, verhuist het echtpaar op 11 oktober 1941, samen met Flora’s zus Bella, naar de Marialaan 4b. Deze straatnaam wordt na de oorlog, als eerbetoon aan de bevrijders, veranderd in Canadalaan. Het huisnummer is gelijk gebleven.

In de nacht van 17 op 18 november 1942 hebben er in Gelderland in verschillende plaatsen grote razzia’s plaats. In Apeldoorn wordt een onbekend aantal Joden uit hun huizen gehaald en lopend naar het plaatselijke treinstation geleid. Van daaruit worden ze per trein naar Kamp Westerbork gedeporteerd. Onder hen zijn Isaac en Flora, maar ook de schoonouders van hun zoon Herbert.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving