Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Gezin Schäfer-Kleinmeyer

Oskar Schäfer schaakt bij vereniging ‘Dr. Euwe’. In januari 1941 doet hij mee met een toernooi dat voor de duur van zes weken wordt gespeeld in een groep met vijf andere mannen. Na de zesde en laatste speelronde eindigt hij in zijn groep op de voorlaatste plek.

Op 15 september 1941 wordt het de Joodse bevolking onder andere verboden om schouwburgen te bezoeken. Een week later worden zij ook geweerd uit alle verenigingen en stichtingen. Oskar moet zijn schaakvereniging opgeven.

In datzelfde jaar wordt het bedrijf van Oskar onteigend. Zijn poging om deze dreiging het hoofd te bieden met een niet-Joodse vriend als eigenaar, is alsnog mislukt. Op dat moment woont het gezin Schäfer al vijf jaar in Apeldoorn. Vanuit Apeldoorn moet de afwikkeling van de onteigening van zijn bedrijf en zijn huis in Duitsland worden geregeld. Voor de onteigening moet hij zelf de administratiekosten betalen.

Zoon Walter werkt ondertussen als landbouwer, eerst in Gouda en later in Voorst. Hij is daarnaast pupil bij Deventer Vereniging, een organisatie voor Palestina-pioniers. Een notitie in het vreemdelingendossier noemt hem als werknemer binnen het kippenbedrijf van zijn vader en plaats hem in elk geval kort voor de oorlog nog in Apeldoorn.

U leest hier het hele verhaal.

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving