Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Echtpaar Neuhaus

Echtgenoten Louis Neuhaus (Duitsland, Nentershausen, 1880) en Martha Neuhaus-Wachtel (Duitsland, Gotha, 1890) vertrekken hoogstwaarschijnlijk zonder hun dochter Lore Lina uit Duitsland en komen op 20 februari 1939 aan in Rotterdam.

Ze verblijven twee dagen in het voormalige quarantainegebouw ‘Heijplaat’, dat voor een groot aantal Joodse vluchtelingen de eerste verblijfplaats is. Daarna krijgen ze ruim vijf maanden onderdak in het hotel van de Holland-Amerika Lijn, Wilhelminakade 74, Rotterdam. Op 7 augustus 1939 verhuizen ze naar Diergaardelaan 64b. 

Op 10 mei 1940 valt nazi-Duitsland Nederland binnen. Soldaten van het regime waar het echtpaar voor is gevlucht, vullen de straten van Rotterdam. Op 14 mei 1940 vliegen er negentig Heinkel-bommenwerpers naar de havenstad. Tussen 13:27 en 13:40 uur voert de bemanning een bombardement uit waarbij meer dan dertigduizend panden worden verwoest. Ook de straat waar het echtpaar woont wordt verwoest. Het woonadres stond precies op de uiteindelijke brandgrens. 

Het is onbekend wat het echtpaar Neuhaus heeft ervaren van het bombardement en de branden die daarna langdurig woedden. Mogelijk zijn ze op zoek gegaan naar een veilige plek of zijn ze binnen de brandgrens gebleven. Het echtpaar krijgt een nieuw onderkomen: Mathenesserlaan 330, Rotterdam.

U leest hier het hele verhaal

Afbeelding: Stadsarchief Rotterdam


terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving