Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Echtpaar Hermann-Elias

De Duitse Lotte Elias werkt in Herne als verkoopster in een textielhandel. Samen met haar broer bezoekt zij de familie van hun overleden moeder en zo komt Lotte via een neef in contact met Alfred Hermann, die later haar echtgenoot zal worden. Tussen 1932 en 1934 is Lotte kindermeisje bij de familie Josephs in Hameln an der Weser.

Op 5 februari 1934 gaat ze in Rotterdam bij haar geëmigreerde vader en tweede moeder wonen. Door haar buitenlandse nationaliteit kan ze geen werk in haar vakgebied vinden. Daarom gaat ze bij haar vader in het bedrijf werken. Haar vader is met haar broer Erich een groothandel in toiletzeep begonnen. Een kleine erfenis die de familie heeft ontvangen, maakt dit mogelijk.

In deze periode komt Alfred uit Duitsland zonder een cent op zak naar Rotterdam. Ook zijn broer Moritz vlucht naar Nederland. Alfred krijgt een verblijfsvergunning, op voorwaarde dat hij met Lotte trouwt. Zij geven elkaar op 6 maart 1935 in Rotterdam het ja-woord.

Als Nederland op 10 mei 1940 plotseling wordt aangevallen door nazi-Duitsland, slaat de paniek toe onder de Nederlandse bevolking. Lotte woont op dat moment nog in Rotterdam. Haar vader, Max Elias, komt enkele dagen later, op 14 mei 1940, om het leven tijdens het bombardement op Rotterdam.

Moritz, Alfred en Lotte vertrekken in oktober 1940 naar Apeldoorn en betrekken een huis aan de Badhuisweg op nummer 81. Op 10 december verhuizen zij in dezelfde straat naar nummer 97 II. Alfred is volgens het Rotterdamse archief koopman in manufacturen. Het adresboek van Apeldoorn geeft alleen ‘koopman’ aan. Moritz is in Rotterdam werkzaam geweest als koopman in damesondergoed. In het adresboek van Apeldoorn staat bij Moritz geen beroep vermeld.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving