Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Echtpaar Frenkel

In 1933 telt het Duitse dorp waar Rosa en Simon Frenkel wonen zo’n zevenhonderd inwoners. Minder dan drie procent is Joods. In datzelfde jaar wordt de winkel van Rosa en Simon geboycot. Bovendien is er sprake van poging tot afpersing en geweld.

Door het verlies van inkomsten moet het echtpaar de winkel van de hand doen. De zaak wordt verkocht aan de niet-Joodse meneer Deuker. Simon gaat vervolgens aan de slag als rondreizend handelaar.

In de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 barst het antisemitisch geweld los in Duitsland. Dat gebeurt ook in het dorp Rauischholzhausen waar Simon en Rosa wonen. Omdat de meeste Joodse mannen uit het dorp die dag al zijn gearresteerd en de overgebleven Joodse inwoners van het dorp niet meer goed beschermd kunnen worden, gaan de daders onbelemmerd door met hun geweldplegingen.

De nog aanwezige Joden schuilen bij het echtpaar Frenkel-Löwenstein. Hun huis raakt niet beschadigd omdat meneer Deuker, die het huis kort voor de Kristallnacht heeft gekocht, de dorpsbewoners waarschuwt, met de woorden dat iedereen die zijn net aangekochte woning vernielt, hier financieel voor zal moeten opdraaien.

Rosa en Simon moesten hun woning verkopen omdat ze door gebrek aan voldoende inkomsten niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving