Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

verhalen

Abraham Wolf

Op 21 januari 1943 komt er een bericht binnen bij het politiebureau in Apeldoorn waarin melding wordt gemaakt van de dood van Abraham Wolf (Borger, 1877). Hij is thuis tussen 9 uur en half 11, door middel van gas, in de dood gevlucht. Zijn vrouw Grietje heeft hem na thuiskomst levenloos aangetroffen.

Zijn vriend schrijft: ‘Toen nu zijn vrouw op 22 januari 1943 [lees: 21 januari 1943] na een korte afwezigheid terugkeerde, vond zij de gaskraan geopend en had zich datgene voltrokken wat wij reeds enige tijd gevreesd hadden. Voor zijn echtgenote, die onder alle omstandigheden lief en leed met hem gedeeld had, was dit een buitengewoon zware slag. Aan zijn gelukkig huwelijk was op wrede manier een eind gekomen. Hij rust in vrede’.

Abraham wordt op 25 januari 1943 in Velsen gecremeerd. Het huis wordt op een onbekend gebleven datum, na de dood van Abraham, door de Duitse Wehrmacht gevorderd. Het gaat, evenals veel andere woningen, dienen als vervangende woonruimte voor Duitse gezinnen die door bombardementen dakloos zijn geworden. Grietje overleeft de oorlog.

U leest hier het hele verhaal

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving