Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

in de media

blogs

Nieuws

Jacques en Alagonda Lobstein in deel 7 van Joodse Huizen - nieuws

Jacques en Alagonda Lobstein in deel 7 van Joodse Huizen

Jacques Lobstein was sinds de opening in 1909 als psychiater werkzaam bij Het Apeldoornsche Bosch. Ook zijn vrouw Alagonda was actief betrokken bij deze zorginstelling. Onlangs verscheen deel 7 van Joodse Huizen waarin een hoofdstuk aan hen gewijd is.

Amphora Books geeft sinds een aantal jaar de reeks Joodse Huizen uit. Aan de hand van familiegeschiedenissen en de verhalen die verbonden zijn aan woonhuizen, wordt in deze reeks de geschiedenis van de Joden in Nederland verteld. Recent verscheen deel 7 met een hoofdstuk over Jacques Lobstein en Alagonda Lobstein-van Rijn (beiden: 1888-1945), die tot aan hun dood in 1945 zich inzetten voor ‘hun’ patiënten.

Jacques Lobstein houdt zich in concentratiekamp Bergen-Belsen bezig met het onzekere lot van zijn zoon Siegfried en de overige 1300 patiënten van Het Apeldoornsche Bosch. Hier schrijft hij ook zijn plannen voor een naoorlogse doorstart van de inrichting. Ten slotte wordt in het verhaal een link gelegd tussen de Spaanse griep in 1918 – Jacques heeft duidelijke adviezen over hoe hier mee om te gaan – en het coronavirus in 2020/2021.

De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn heeft sinds 2018 ruim 165 gedenkstenen gelegd bij de huizen van Joodse Apeldoorners. Vanaf september 2021 hoopt de werkgroepen weer gedenkstenen te plaatsen. Voor de ceremonie van het echtpaar Lobstein is nog geen datum bekend. Joodse Huizen - deel 7 is hier te bestellen.

terug naar overzicht
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving