Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

in de media

blogs

Nieuws

Burgemeester Pont en de Joden II - blog

Burgemeester Pont en de Joden

Gastblog door Jan de Roos en Thea de Roos-van Rooden, auteurs van het in 2010 verschenen boek Moed en Overmoed. Een biografie van burgemeester Dirk Frans Pont (1893-1963). Dirk Frans Pont, van december 1942 tot aan de bevrijding burgemeester van Apeldoorn, was in vele opzichten een bijzondere figuur. U las hier al over in het eerste deel.

In 1943 probeerde burgemeester Pont te voorkomen dat drie Amsterdamse Joden, Elisa en Louise Hellendag-de Hartog en Herman Voorzanger, gedeporteerd zouden worden. De 42-jarige Louise werkte als secretaresse bij de Joodse Raad in Amsterdam. Pont kende haar van een eerdere functie bij de Amsterdamsche Bank. Elisa, de moeder van Louise, was 71 jaar oud. De 66-jarige Herman Voorzanger was inspecteur-secretaris van de Joodse Raad en had ook bij genoemde bank gewerkt. Op verzoek van Louise deed Pont een goed woordje voor haar moeder die op transport gesteld zou worden. De burgemeester schreef een brief aan de Sicherheitsdienst. Om indruk te maken vermeldde hij dat hij Legions-Obersturmführer was. Hij had inderdaad in 1941-1942 een jaar gediend bij het Vrijwilligerslegioen Nederland aan het Oostfront. Louise Hellendag schreef Pont zeer dankbaar te zijn voor zijn inspanningen om haar moeder en haar te redden. Het hielp echter niet. De twee vrouwen werden gedeporteerd naar Bergen-Belsen en daar vermoord. Ook Herman Voorzanger overleefde de oorlog niet. Hij stierf in Auschwitz.

Opvallend is het onderzoek dat burgemeester Pont liet instellen naar de omvangrijke roof waarvan een Joodse zakenman het slachtoffer was geworden. De ‘foute’ politiecommissaris Johan Meijer saboteerde dat onderzoek, met als gevolg een scherpe aanvaring met de burgemeester. Dit leidde uiteindelijk tot het vertrek van de politieman.

llustratie: Burgemeester Pont eind 1944, geschilderd door Bernard van Vlijmen (uitsnede). Collectie auteurs.


terug naar overzicht
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving