Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

in de media

blogs

Nieuws

Gedenksteenlegging en overhandiging schilderij op 17 november - nieuws

GEANNULEERD Gedenksteenlegging en overhandiging schilderij op 17 november 2023

De werkgroep heeft haar activiteiten voor onbepaalde tijd stopgezet. Onder de huidige omstandigheden kan de veiligheid bij de activiteiten niet worden gegarandeerd. De bijeenkomst van 17 november 2023 is hiermee ook tot nader datum uitgesteld.

Op 17 november 2023 wordt een gedenksteen gelegd voor de familie Lobstein. Een schilderij dat jarenlang in bezit is geweest van de familie Lobstein wordt diezelfde dag overhandigd aan CODA directeur Carin Reinders.

Gedenksteenlegging

De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn legt sinds augustus 2018 gedenkstenen bij huizen van waaruit de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners naar de concentratiekampen heeft gedeporteerd. Met deze gedenkstenen worden de mensen herdacht die zijn omgebracht en voor wie er geen graf is. Behalve ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn de steenleggingceremonies ook bedoeld voor eventueel nog levende nabestaanden.

W.A. Grondhout, gezicht op de IJssel bij Hattem


Over de familie Lobstein en het schilderij

Jacques Lobstein is voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog geneesheer-directeur van het Apeldoornsche Bosch en woont in die tijd met zijn vrouw Alagonda en zoon Siegfried aan de Zutphensestraat 153 in Apeldoorn, tegenover het Apeldoornsche Bosch. In de periode direct na de ontruiming is het echtpaar Lobstein nog op het terrein aanwezig in verband met de ‘administratieve afhandeling van de inrichting’, zoals de nazi’s het noemen. Hun zoon Siegfried, die ook op het Apeldoornsche Bosch werkt, is dan al met patiënten mee op transport gegaan naar Auschwitz. Hij wordt kort na aankomst vermoord. Jacques en Alagonda worden na de ontruiming naar Kamp Westerbork getransporteerd, waar hij als arts komt te werken. Vanuit Kamp Westerbork zijn ze later op transport gesteld naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Jacques en Alagonda maken beiden de bevrijding van Oost-Europa door het Russische leger nog mee, maar overlijden op 7 mei 1945 door de vele ontberingen. Op de website van Het Joods Monument (www.joodsmonument.nl) is meer over de familie Lobstein te lezen.

Voordat het Apeldoornsche Bosch in januari 1943 ontruimd wordt, overhandigt Jacques Lobstein een schilderij dat altijd bij hem in huis heeft gehangen aan Christiaan Simons, een voormalig collega en eveneens arts. Simons wordt op 1 mei 1942 ontslagen omdat niet-joden van de bezetter niet meer in Het Apeldoornsche Bosch mochten werken. Hij heeft het schilderij altijd bewaard. Zijn kinderen besloten het over te dragen aan de familie Lobstein. De nabestaanden van de familie Lobstein schenken het schilderij op hun beurt aan CODA die de collectie die betrekking heeft op het Apeldoornsche Bosch beheert en bewaart. CODA directeur Carin Reinders neemt het schilderij op 17 november officieel in ontvangst in aanwezigheid van leden van de familie Lobstein uit Israël en de dochter van Christiaan Simons.

Voorafgaand aan de overhandiging worden de gedenkstenen voor Jacques Lobstein, Alagonda Lobstein-Van Rijn en Siegfried Lobstein geplaatst voor hun voormalige woning aan de Zutphensestraat 153.

Programma gedenksteenlegging

13:30 uur Inloop en ontvangst Brasserie de Zon

14:00 uur Start ceremonie en aansluitend vertreknaarZutphensestraat 153

14:30 uur Gedenksteenlegging ter nagedachtenis aanJacques Lobstein, Alagonda Lobstein-van Rijn en Siegfried Lobstein

15.20 uur Afsluiting


Programma overhandiging schilderij

15:30 uur Ontvangst Brasserie de Zon

15:35 uur Toespraak door CODA directeur Carin Reinders

15:45 uur Overhandiging schilderij en schenking aanCODA

16:00 uur Toespraak door betrokkenen

16:20 uur Afsluiting

17.00 uur Einde

Aanmelden

Aanwezig zijn bij de gedenksteenlegging en/of de overhandiging van het schilderij? Dat kan. U kunt u aanmelden door een e-mail te sturen naar info@gedenkstenen-apeldoorn.nlonder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal personen. Geefa.u.b. ook aan of u bij beide programmaonderdelen aanwezig bent of bij een van twee.

terug naar overzicht
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving